Alında Şişlik Nedenleri?
11 Temmuz 2024

Alında Şişlik Nedenleri?

Alında Şişlik

Alında şişlik, genellikle çarpma veya alın bölgesine alınan bir darbe sonucunda meydana gelen travmalardan kaynaklanabilir. Bunun dışında, şişlikler genellikle alerjik reaksiyonlardan kaynaklanır. Yüz üzerinde ve alında oluşan bazı sivilceler, alındaki şişlik ile karıştırılabilir. Sivilcelerin sıkılması, alın bölgesinde çeşitli enfeksiyonların oluşmasına yol açarak şişlik durumlarını tetikleyebilir. Bazı insanlar, vücutlarında herhangi bir maddeye karşı alerjik olabilir ve bu maddeyi tüketmeleri alerjen maddenin reaksiyon göstermesine neden olabilir. Kullanılan kozmetik ürünler ne kadar iyi olursa olsun, herkesin yapısı farklı olduğu için bu da çeşitli alerjik reaksiyonların oluşmasına yol açabilir. Yüze sürülen çeşitli sabunlar ve kremler başlıca kozmetik ürünler arasında yer alır. Ayrıca, bazı hastalarda beyin bölgesinde oluşabilecek menenjit rahatsızlığının habercisi olarak da görülebilir.

Alında Şişlik Çocuklarda Görülmesi

Alında şişlik, genellikle çocuklarda görülmektedir. Tedavi edilmediği takdirde duyma kaybı bile oluşabilir. Menenjit aşısı yaptıran hastalarda bu tip rahatsızlıkların görülmesi oldukça nadirdir. Çok sıcak bölgelerde yaşayan insanlarda ve yaz aylarında terlemeden dolayı alın bölgesinde kızarıklık ve şişlikler oluşur. Bu tarz durumlarda, kişilerin yüzlerini bol su ile yıkamaları ve gerekirse buz koymaları faydalı olabilir. Çocuklarda ve bebeklerde karşılaşılan durumlarda, alerjinin neden kaynaklandığı bilinmediğinde hemen teşhis konulamayabilir. Ancak uzun süreli karşılaşılan durumlarda acilen bir doktora başvurmak gerekir.

Alında Şişlik Neden Olur?

  • Çok fazla sıvı tüketimi, alın ve yüz bölgesinde şişliklerin oluşmasına neden olabilir.
  • Aşırı tuz tüketimi ve dengesiz beslenme, bazı bireylerde alın şişliğine yol açabilir.
  • Tiroit, kalp yetmezliği, alerjik reaksiyonlar ve çeşitli böbrek hastalıkları da alın şişliğine neden olabilir.
  • Sinek ısırması veya arı sokması gibi durumlar da şişliğe yol açabilir.
  • Çeşitli kazalardan sonra alınan darbeler de alında şişlik oluşmasına neden olabilir.

Alında Şişlik Durumunda Ne Yapılmalı?

Alında şişlik oluşması durumunda, kişilerin bu konuda bilinçli olmaları önemlidir. Eğer bir kızarıklık varsa kaşımaktan kaçınılmalı ve iki günden fazla süren şişlik durumlarında acilen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Özellikle şişlik bir kazadan sonra oluşmuş ise mutlaka bir MR çekilmesinde fayda vardır.

Alında şişliğin nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, bu tür durumlarla karşılaşıldığında doğru adımlar atılması açısından son derece önemlidir. Kişisel sağlık ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi, alerjik reaksiyonlara karşı gerekli önlemlerin alınması ve şişlik durumlarında profesyonel tıbbi yardım alınması gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Hüsnü

18 Mayıs 2024 Cumartesi

Hocam oğlum alından aldığı darbeyle alında 2adet nohut ebatına yakın şişkinlik oluşmuşu 6yaşlarında şuan 14 yaşında bazen kaybolup bazen çıkan kemik şişkinlikleri bize endişe veriyor zararını görmedik şuana kadar bi ağrı sızı olmadı fakat endişeliyiz ne yapmamız gerekiyor doktor biteşşiz koymamıştı

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Hüsnü Bey,

Oğlunuzun yaşadığı durum, özellikle de uzun süredir devam ediyorsa ve sizin için endişe kaynağı oluyorsa, mutlaka bir uzmana başvurmanızı öneririm. Kemik şişkinlikleri bazen ciddi bir durumun belirtisi olabilir ve bu nedenle bir ortopedi ya da pediatri uzmanına görünmeniz faydalı olacaktır. Uzman doktor, gerekli görsel ve fiziksel muayeneleri yaparak sizi daha net bir şekilde bilgilendirecektir. Oğlunuzun sağlığı öncelikli olmalı ve herhangi bir şüphe durumunda profesyonel yardım almanız en doğru adım olacaktır. Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

İlgari

bir yaşına yeni giren oğlumda geçtiğimiz günlerde alnını mutfak dolabı kapağına vurdu ve şişmeye başladı. hemen buz kompresi yaparak şişmesini engelledim arkasından da ödem oluşmaması için hamur yaparak alnındaki darbe alan yerin üzerine yerleştirdim ve sabaha hiç şişlik kalmamıştı. bu gibi durumlarda anında müdahale çok önemlidir. çocuğunuzda ödem olabilir.

soru

Nurcan

11 Mayıs 2024 Cumartesi

Alındaki darbe sonucu şişlik inmedi tedavisi nedir

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Nurcan hanım, alındaki darbenin ardından oluşan şişlik genellikle birkaç gün içinde azalır. Ancak, şişlik inmediği durumlarda soğuk kompres uygulamayı deneyebilirsiniz, bu iltihabı azaltabilir. Ayrıca, bir uzmana danışmanızda fayda var. Doktorunuz gerekirse daha ileri tetkikler yaparak uygun tedaviyi önerebilir. Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Altınışın

Merhabalar, alnınıza darbe almanız sonucu oluşan şişlik orada damar daralmasından dolayı olmuş olabiliir. Eğer baş ağrısı, mide bulanması, kusma gibi bir şikayetiniz yok ise önemli değildir. Doktorunuza muayene olarak gerekli uygulamayı yapacaktır. Geçmiş olsun.

3. Cevap
cevap

Kaan Efe

Alın bölgesine alınan darbe sonrası buz uygulanması şişkinliği bir süre sonra indirebilir. Ancak bu şişkinlik ile birlikte baş ağrısı, bulantı kusma, baş dönmesi ve kusma gibi bazı durumlar ortaya çıkıyor ise vakit kaybetmeden bir doktor müdahalesi ile gerekli olan tedavi uygulanmalıdır

soru

Tayfun

29 Nisan 2024 Pazartesi

Alın bölgesinde ufak sivilce vardı alnım ve gözlerim şişti nasıl gecer?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Tayfun,

Alnında ve gözlerinde şişlik olduğunu belirtmişsin. Bu durum rahatsız edici olabilir. Öncelikle, şişlik ve sivilce için bölgeyi temiz tutman önemli. Ilık su ve nazik bir temizleyici kullanarak alnını yıka. ޞişlik için soğuk kompres uygulayabilirsin, bu şişmeyi hafifletebilir. Ayrıca, aloe vera jel gibi yatıştırıcı ürünler de kullanabilirsin.

Eğer şişlik ve sivilce geçmezse ya da kötüleşirse bir dermatoloğa başvurmanı tavsiye ederim. Geçmiş olsun!

2. Cevap
cevap

Admin

Alnınızdaki sivilce sonrası şişlik ve gözlerdeki şişlik, enfeksiyon veya inflamasyon belirtisi olabilir. İşte şişliği azaltmak için yapabilecekleriniz:

Evde Uygulanabilecek Tedaviler:

Soğuk Kompres:

Temiz bir bezi soğuk suya batırarak veya ince bir havluya sarılı buz torbasını şişmiş bölgeye 10-15 dakika uygulayın. Günde birkaç kez tekrarlayabilirsiniz.

Temizlik:

Cildinizi nazik bir temizleyici ile yıkayın ve temiz tutun. Tahriş edici kozmetik ürünlerden kaçının.

Antibiyotik Krem:

Eczaneden temin edebileceğiniz antibiyotik kremleri kullanabilirsiniz. Ancak geniş alanlarda kullanmadan önce bir doktora danışın.

Antihistaminikler:

Alerjik reaksiyon nedeniyle şişlik varsa, loratadin veya difenhidramin gibi antihistaminik ilaçlar kullanabilirsiniz.

Hidrokortizon Krem:

%1 hidrokortizon krem gibi hafif kortikosteroid içeren kremler, iltihaplanmayı azaltabilir. Göz çevresine dikkatlice uygulayın.

Ne Zaman Doktora Başvurmalı?

Şişlik hızla artıyorsa, ağrı veriyorsa veya ateş gibi başka belirtiler varsa.

Gözlerde görme problemleri veya çift görme gibi belirtiler varsa.

Evde tedaviye rağmen şişlik azalmıyorsa veya kötüleşiyorsa.

Diğer Öneriler:

Sivilceyi sıkmaktan kaçının.

Bol su için ve sağlıklı beslenin.

Bu adımlarla şişlik azalmazsa veya kötüleşirse, bir sağlık profesyoneline başvurun. Geçmiş olsun!

3. Cevap
cevap

Arslan tokay

Alında çıkan bir sivilcenin ardından oluşan şişlik ve gözlerin şişmesi, alerjik bir reaksiyon, enfeksiyon veya başka bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. İşte bu durumda yapabileceklerin:

Buz Uygulaması: Şişliği azaltmak için temiz bir bezi buzla sararak şişen bölgeye 10-15 dakika boyunca uygulayabilirsin. Bu işlemi günde birkaç kez tekrar edebilirsin.

Temizlik ve Bakım: Şişen bölgeyi temiz tutmak çok önemli. Hafif bir sabun ve suyla bölgeyi nazikçe temizle.

Alerji İlaçları: Eğer alerjik bir reaksiyon olduğunu düşünüyorsan, reçetesiz satılan bir antihistaminik (alerji ilacı) almayı düşünebilirsin.

İlaçlı Krem veya Merhem: Eczaneden reçetesiz satılan antibiyotikli bir krem veya sivilce kremini kullanabilirsin. Ancak, göz çevresine dikkatli uygulamalısın.

Dinlenme ve Bol Su İçmek: Vücudunun iyileşmesi için yeterince dinlen ve bol su iç.

Eğer şişlik ve ağrı 1-2 gün içinde geçmezse veya daha da kötüleşirse, mutlaka bir doktora görünmelisin. Bu tür şişlikler bazen daha ciddi bir enfeksiyonun belirtisi olabilir ve profesyonel tıbbi müdahale gerekebilir.

soru

Ayşenur

28 Nisan 2024 Pazar

Merhabalar kızım 28 aylık şuan yaklaşık 1 yıl önce darbe sonu anlı şişti takiplerimiz sonucu bulantı kusma bilinç kaybı olmadı sadece şişkinlik vardı şişkinlik zaman içinde küçüldü ama tam anlamı ile geçmedi yağ bebesi gibi bir şişlik kaldı sebebi nedir acaba ?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

soru

ihsan

10 Nisan 2024 Çarşamba

alnında şişlikler var heralde kemik şişligi çocukluktan beri var tedavisi nasıl olur ?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba İhsan, alnında şişlikler ve kemik şişliği gibi durumlar bazen doğuştan olabilir veya sonradan gelişebilir. Bu tür bir durumu değerlendirmek için bir ortopedi uzmanına ya da bir plastik cerraha başvurmanı öneririm. Doktorun yapacağı detaylı muayene ve gerekirse röntgen gibi görüntüleme yöntemleri ile şişliklerin kaynağı ve tedavi seçenekleri belirlenebilir. Tedavi genellikle nedenine göre değişir, bazen cerrahi müdahale gerekebilirken bazen de ilaç tedavisi veya basit izlem yeterli olabilir. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Suhanserâ

Merhaba, meydana gelen bu şişlikler bazen yağ bezelerinden bazen ise ödemlerden kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Bunun yanında alın bölgesinde sinüslerin birikmesine bağlı olarak da şişlik oluşabilir. Bunun için net bir şey söylemek için muayene edilmeniz gerekmektedir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kemikte Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Kemikte Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Saç Derisinde Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Saç Derisinde Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kafada Sivilce Gibi Şişlik Nedenleri?

Kafada Sivilce Gibi Şişlik Nedenleri?