Şişlik Belirtileri ve Tedavisi
20 Haziran 2024

Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Şişlik, birçok nedene bağlı olarak katı veya sert kıvamda olabilir. Vücudun çeşitli yerlerinde farklı büyüklüklerde veya yayılım şeklinde görülebilir. Şişliği oluşturan sebebe bağlı olarak içeriği katı, sıvı ya da hamurumsu kıvamda olabilir. Şişlikler genellikle deri yüzeyinde, karın boşluğunda, kollarda ve ayaklarda en sık görülen yerlerdir. Özellikle damar yoğunluğu fazla olan bölgelerde şişlik daha sıklıkla görülmektedir.

Şişlik Neden Olur?

Şişlik, vücuttaki su dengesinin bozulması ile oluşabilir. Vücutta biriken aşırı sıvı, deri altı ve diğer dokularda ödeme neden olur. Bazı enfeksiyonlara bağlı olarak deri altında irinli içerikli apse şişlikleri de ortaya çıkabilir. Vücudun herhangi bir bölgesinde kas yırtılmasına bağlı olarak organlar dışa doğru çıkarak fıtıklaşır ve bölgede şişlik belirir. Bu tür şişlikler genellikle karın boşluğunda ve kasık bölgesinde meydana gelir. Aşırı ilaç kullanımı nedeniyle böbrek yetmezliği olan kişilerde ödem şeklinde şişlikler görülebilir. Böbrek yetmezliği nedeniyle vücuda giren sıvı miktarı atılamaz ve deri altında ödem yapar.

Gebelik, menstrüasyon gibi durumlar da vücut şişliklerine neden olabilir. Kollarda ve genellikle de ayaklarda gebeliğe bağlı şişkinlikler oluşabilir. Şişlik, kötü beslenme durumlarında da alerji şeklinde ortaya çıkabilir. Deride belirli sınırlar içinde kırmızı-pembemsi renkte oluşumlar ile şişlik kendini belli eder. Çocuklarda kabakulak gibi hastalıklarda kulak gerisinde ödemli şişlikler de görülebilir. Vücutta oluşan şişliklerin içeriği ve büyüklüğü genellikle şişliğin nedenine bağlı olarak değişebilir. Örneğin, tümör olgularında şişliğin içeriği ağrımsı sert bir yapıda olurken büyüklüğü olgunun şiddetine göre değişir.

Şişlikte Alınabilecek Önlemler Nelerdir?
  • Düzenli beslenme
  • Sıcak veya soğuk uygulamalar
  • Egzersiz
  • İlaç kullanımı
  • Ameliyat

Şişlik için alınabilecek önlemlerde, şişliğin nedenini iyi belirlemek önemlidir. Travma ve darbelere bağlı şişliklerde soğuk uygulaması şişliğin azaltılmasında yardımcı olurken sıcak uygulama daha fazla zarar verebilir. Soğuk uygulama, bölge kan akışını yavaşlatarak kan birikimini engeller ve şişlik oluşumunu önler. Sıcak uygulama ise apse gibi enfektif şişliklerde kullanılır. Burada sıcak uygulamanın amacı, apsenin olgunlaşmasını sağlamak ve boşaltılmasını veya vücut tarafından emilmesini sağlamaktır. Apse olgularında soğuk uygulama, irin oluşumunu hızlandırdığı için kullanılmaz.

Şişlikler medikal tedavi (ilaç kullanımı) ile de engellenebilir. Böbrek yetmezliği gibi durumlarda şişlik oluşumunu önlemek için ilaç kullanımı yaygındır. Şişlik oluşumuna neden olabilecek aşırı ilaç kullanımından da kaçınılmalıdır. Gebelik gibi durumlarda vücutta oluşabilecek ödemli şişkinliklerin engellenmesinde egzersiz yapılması şişlik oluşumunu engeller. Şişliğe neden olan tümör gibi olgularda ameliyat ile şişliğin engellenmesi gerekir. Şişlik oluşumunu önlemek için beslenme alışkanlıklarına da dikkat edilmelidir. Ödem artırıcı tuzlu gıdaların tüketimi azaltılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Elde Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Elde Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Alçıdan Sonra Şişlik Nedenleri?

Alçıdan Sonra Şişlik Nedenleri?

Sol Kasıkta Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Sol Kasıkta Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Kulak Arkasında Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Kulak Arkasında Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Karında Şişlik ve Sertlik Belirtileri ve Tedavisi

Karında Şişlik ve Sertlik Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Boğazda Şişlik Hissi Nedenleri

Boğazda Şişlik Hissi Nedenleri

Güncel

Deri Altında Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Deri Altında Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Bilekte Şişlik Nasıl Meydana Gelir?

Bilekte Şişlik Nasıl Meydana Gelir?