Karın Şişliği Nasıl Geçer?
27 Haziran 2024

Karın Şişliği Nasıl Geçer?


Çoğu zaman, insanların karın şişliği yaşamasının altında birçok neden yatmaktadır. Karın şişliği, genellikle gazdan dolayı meydana gelir. Bu da ihmal ve dikkatsizlikten kaynaklanabilir. Doktora danışmadan kullanılan ilaçlar, yenilen yiyecekler ve içilen asitli içecekler karında şişkinliklere sebebiyet verebilir. Karın şişliğini gidermek için uygulanabilecek birtakım tedavi yöntemleri mevcuttur. Hem çeşitli yöntemlerle hem de bitkisel tedavilerin önemi büyüktür. Bu yöntemleri anlatmaya çalışacağız.


  • Çoğu zaman kabızlık problemi çeken kişilerde karın şişliği görülmesi normal olarak kabul edilir. Kabızlığı önlemek amacıyla fazla miktarda sıvı tüketimi yapılmalı ve ileriki seviyelerde mutlaka doktora danışılmalıdır.
  • Karın şişliği, özellikle kadınlarda en çok görülen vakalardan biridir. Tüketilen gıda ve sıvılar, stres, bazı hastalıklar ve diğer birden fazla neden bu duruma yol açabilir.
  • Karın şişliğinin bir diğer sebebi de aşırı miktarda asitli içeceklerin tüketilmesidir. Örneğin, fanta, kola, gazoz gibi asit içeren içeceklerin yanı sıra alkolün kullanımı da karında asit birikmesine neden olarak şişkinlik oluşturur. Bu durum kişiyi huzursuz ve rahatsız eder. Bu yüzden mümkün mertebede asitli içeceklerin tüketilmemesi, onların yerine doğal olarak yapılan meyve sularının veya doğal su tüketilmesi daha faydalı olacaktır.
  • Adet dönemi öncesinde karında şişliklerin görülmesi doğal olarak karşılanmaktadır. Vücudun hormonal değişimlere uğraması, adet dönemi öncesinde görülen bir belirtidir. Bu yüzden karında şişkinlikler oluşabilir. Bunun tedavisi ise günde en az 2-2,5 litre kadar su içmekten geçer.
  • Özellikle karnın alt tarafında şişliklerin görülmesi, tüm karın bölgesinde görülmesi mümkündür. Yetersiz miktarda sıvı ve lif tüketimi kabızlığa neden olduğundan, lif bakımından zengin olan gıdaların tüketilmesi ve bol miktarda su içmek bu problemleri ortadan kaldıracaktır.
  • Kabuklu besinlerin kabuğu soyulmalı ve mümkün mertebede çiğ sebze tüketimine önem verilmelidir. Asit içeren sıvılardan uzak durmak kabızlığın oluşmasını engelleyecektir.
  • Karın şişliğine neden olan bir başka durum da sıkıntı, stres ve bunalımdır. Vücudun tüm sinirleri karın bölgesinden geçtiği için sinir sisteminde oluşan en ufak bir bozulma mideyi etkiler. Bu yüzden sinirlerin gerildiği zamanlarda mide şişebilir ve rahatsızlık verebilir. Bu nedenle stresli bir dönem yaşanıyorsa, stres azaltıcı programlar ya da aktivitelerde bulunmak karın şişliğini gidermeye yardımcı olabilir.
  • Karın şişliğine neden olan kafein ürünleri olan çay ve kahve tüketimi azaltılmalıdır. Unlu mamuller ve beyaz ekmek tüketmemeye özen gösterilmelidir. Özellikle tatlı ihtiyacı hissedildiği zaman şekerli çikolatalar yerine taze mevsimlik meyvelerden faydalanılabilir.
  • Elma sirkesi kullanıldığında mide hareketlerini artırır ve bu sayede karın şişliğini ortadan kaldırır. Bir bardak suya bir çorba kaşığı elma sirkesi karıştırılır ve çay kaşığı kadar bal eklendikten sonra rahatlama sağlanıncaya kadar günde rutin üç kere kullanılması gerekir.
  • Rezene tohumu, özellikle baharatlı ve yağlı yiyeceklerden kaynaklanan karın şişliğini gidermede yardımcı olur. Bu nedenle rezene tohumlarını ezerek normal yemeklerde veya salatada kullanabilirsiniz. Aynı zamanda rezene tohumu kaynatılarak içilebilir. Rezene, kabızlık ve karın şişliğine faydalıdır.
  • Zencefil, sindirimi kolaylaştıran enzimleri teşvik eder. Özellikle karın şişliğini ortadan kaldırır. Yağlı ve ağır yemeklerden sonra zencefil ile bir miktar tuz katılarak çiğnenebilir veya zencefil çayı yapılarak 2 çay kaşığı limon suyu ve sofra tuzu eklenerek içilmelidir. Bu yöntem, karın şişliğini ortadan kaldırır.
  • Özellikle yemeklerden sonra içilecek soda, karın şişliğine ve mide asitlerinin yükselmesine karşı iyi gelmektedir.
  • Tarçın, bağırsak ve sindirim sistemi hareketlerini artıran bir bitki türüdür ve aynı zamanda karın şişliğine karşı faydalıdır.
  • Yemeklerden sonra kesinlikle yatılmamalıdır. Bu yüzden yemek yedikten sonra mümkün mertebede belirli bir mesafe yürümek, en az 30 dakika yürümek karın şişliğine karşı faydalı olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Diş Eti Şişliği Belirtileri ve Tedavisi

Diş Eti Şişliği Belirtileri ve Tedavisi

Karında Şişlik ve Sertlik Belirtileri ve Tedavisi

Karında Şişlik ve Sertlik Belirtileri ve Tedavisi

Peniste Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Peniste Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Şişkinlik Nedenleri

Gebelikte Şişkinlik Nedenleri

Diş Şişliği Belirtileri Nelerdir?

Diş Şişliği Belirtileri Nelerdir?