Diş Eti Şişliği Belirtileri ve Tedavisi

Diş eti şişliği, dişler ve diş etlerinin hassas yapısından kaynaklanan yaygın bir sorundur. Çeşitli nedenler, tahriş, hijyen eksiklikleri veya hormonal değişiklikler bu duruma yol açabilir. Erken tedavi ve düzenli diş bakımı, daha ciddi sağlık sorunlarının önüne geçebilir.
Diş Eti Şişliği Belirtileri ve Tedavisi
14 Eylül 2024

Diş Eti Şişliği


Diş eti şişliği, dişler ve diş etleri oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Birçok nedenden dolayı diş etinde şişlik meydana gelebilmektedir. Diş etinin tahriş olması ve ağız bakımının yeterince düzenli yapılmamasından kaynaklı olarak da diş etinde şişlik meydana gelebilmektedir. Yine de meydana gelen şişliği hafife almamak gerekir. Bazı durumlarda bu şişlikler istenilmeyen hastalıklara da yol açabilmektedir. Tehlikeli bir hastalık olup olmadığını bir hekim kontrolünde geçerek öğrenilmelidir. Bu gibi şişlikleri evde kendi yöntemlerinizi kullanarak da yok edilmesini sağlayabilirsiniz. Yani bitkisel ürünler kullanarak şişliğin giderilmesi sağlanabilir.

Diş Eti Şişliği Nedenleri


Diş eti şişliğinin birçok nedeni vardır. Örneğin; tahrişe bağlı nedenler, farklı fırçalama tekniklerine bağlı nedenler, diş eti rahatsızlıkları, hormon değişikliklerine bağlı nedenlerden kaynaklı olarak diş etinde şişmeler meydana gelmektedir. Daha ayrıntılı bilgiler verecek olursak:

  • Yediğiniz yiyeceklerin ya çok sıcak oluşu ya da çok soğuk olmasından kaynaklı diş eti şişmesi,
  • Diş bozukluğundan kaynaklı diş tellerinin takılması ya da takma dişlerin ağza uyum sağlamamasından kaynaklı diş eti şişmeleri,
  • Aşırı derecede sigara ve alkol tüketiminden kaynaklı diş eti şişmeleri,
  • Sert yiyeceklerin (Elma, ayva vs.) yenilmesi diş eti şişmesine neden olabilmekte,
  • Et veya patlamış mısır gibi diş aralarında kalan kırıntıların diş eti şişmelerine neden olabilmektedir.
  • Sert olan diş fırçalarının kullanımı diş etinin şişmesine neden olabilmektedir.
  • Dişi fırçalarken diş fırçasını çok şiddetli bastırmak diş eti şişmesine neden olabilmektedir.
  • Diş ipini ilk defa kullanmak veya yanlış bir uygulama yöntemi ile dişleri fırçalamak diş etinde şişme meydana getirir.
  • Diş temizliğinin zamanında ve sürekli yapılmamasından kaynaklı, diş etlerinde bakterilerin meydana gelmesi ve bunun sonucunda bakterilerin artması ile enfeksiyon oluşması diş etinde şişliklerin meydana gelmesine neden olur.
  • Hormon değişikliği erkeklere nazaran bayanlarda daha fazla görülen bir sorundur. Diş etlerine normalden fazla kan akışı sağlanınca diş etlerinde şişmeler meydana gelmektedir.
  • Kadınların adet dönemlerinde diş etlerinde şişlikler meydana gelmektedir.
  • Menopoza giren bayanların sıklıkla karşılaştıkları sorunlardan biridir diş eti şişmeleri,
  • Hamilelik evresinde diş etlerinde şişmeler meydana gelebilmektedir.
  • Kadınların gebe kalmamak için kullandıkları doğum kontrol hapları da diş etlerinde şişmeler meydana getirebilmektedir.
  • Ergenlik çağına girmiş gençlerde diş eti şişlikleri görülmektedir.
  • Tansiyon ilaçlarının yüksek oranda kullanılması da diş etlerinde şişmeler meydana getirebilmektedir.
  • Alerjik durumlarda yani bir şeye alerjisi olan kişilerde de diş eti şişmeleri meydana gelmektedir.
  • Kanser hastalarının da çok sık rastladıkları bir hastalıktır. Çünkü kemoterapi nedeniyle kullanılan ilaçlar diş eti hastalıklarına neden olmaktadır.

Diş Eti Şişliği Tedavisi


Makalenin başında da ifade ettiğimiz gibi evde kendi yöntemlerinizle diş eti şişliklerini gidermek mümkündür. Evinizde çok sıcak su olmaması şartı ile yani ılık suyu ağzınıza alarak gargara yapabilirsiniz. Birkaç saat sonra diş etindeki şişliğin azaldığını ya da yok olduğunu göreceksiniz. Bunun yanı sıra tuzlu su ile diş etlerinizi çalkalayabilirsiniz. Limonlu su ile de ağızda gargara yapabilirsiniz. Karanfil yağının diş etlerine sürülmesi şişliklerin giderilmesine yardımcı olur. Dişlerin doğru yöntem ile fırçalanması gerekir. Kullandığınız diş fırçasının telleri yumuşak olmalıdır. Dişlerinizi çok bastırmadan doğru yöntem ile fırçalanmalıdır. Diş ipini günlük değil de iki günde bir kullanmak diş etlerine zarar vermesini engeller. Yemek sonrasında diş aralarında yemek kırıntılarının olmamasına dikkat edin. Yemeklerden sonra ağız mutlaka gargara yapılmalıdır. Bu sayede dişlerde bakteri oluşumunun önüne geçilmesi sağlanır. Ancak mutlaka bir doktor kontrolünden geçmek gereklidir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Riyazet 20 Temmuz 2024 Cumartesi

Diş etlerimde şişlik var ve bayağı bir süredir devam ediyor. Acaba dişlerimi fırçalarken yanlış teknik mi kullanıyorum? Ayrıca, hormon değişikliklerinden dolayı da olabilir mi? Evde uygulayabileceğim bitkisel yöntemlerle bu şişliği nasıl azaltabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Riyazet, diş etlerindeki şişlik birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Yanlış diş fırçalama teknikleri diş etlerine zarar verebilir, bu nedenle diş fırçalama tekniğinizi kontrol etmek iyi bir fikir olabilir. Diş fırçanızın yumuşak kıllı olması ve dairesel hareketlerle fırçalama yapmanız diş etlerinize daha az zarar verir. Hormon değişiklikleri de diş eti şişliklerine neden olabilir, özellikle hamilelik veya ergenlik dönemlerinde.

Evde uygulayabileceğiniz bitkisel yöntemlere gelince, tuzlu suyla gargaralar yapmak diş eti şişliklerini azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, papatya çayı ile yapacağınız gargaralar da rahatlama sağlayabilir. Aloe vera jeli veya hindistancevizi yağı gibi doğal ürünleri diş etlerinize nazikçe uygulayabilirsiniz. Ancak, bu semptomlar devam ederse bir diş hekimine danışmanız önemlidir.

Çok Okunanlar
Dizde Şişlik Nedenleri?
Dizde Şişlik Nedenleri?
Popüler İçerikler
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Karın Şişliği Nasıl Geçer?
Karın Şişliği Nasıl Geçer?
Boğaz Şişliğine Ne İyi Gelir?
Boğaz Şişliğine Ne İyi Gelir?
Diş Apsesi Şişliği Nasıl İner?
Diş Apsesi Şişliği Nasıl İner?
Peniste Şişlik Belirtileri ve Tedavisi
Peniste Şişlik Belirtileri ve Tedavisi
Ayak Şişliğine Ne İyi Gelir?
Ayak Şişliğine Ne İyi Gelir?