Bilekte Şişlik Nasıl Meydana Gelir?
26 Haziran 2024

Bilekte Şişlik Nasıl Meydana Gelir?

Bilekte Şişlik

Bilek şişmesi, el bileğinin anatomik yapısında meydana gelen anormal bir durumu ifade eder. El bileği, bedenimizin en fazla hareket kabiliyetine sahip olan bölgelerinden biridir ve yoğun kullanım nedeniyle sıklıkla şişlik yaşayabilir. Bu durum, belirli klinik nedenlere bağlı olabileceği gibi, bazen kendiliğinden de geçebilir. Bilek şişmesi denildiğinde genellikle el bileği akla gelir. Parmaklara hakimiyet sağlayan el bileği, yoğun kullanıma bağlı olarak stres altında kalabilir.

Bilekte Şişlik Neden Oluşur?

El bileğinin yapısal özelliklerini incelediğimizde, parmakların hareketini sağlayan kemik yapıları ve sinirlerin karpal tünel ve çevresinden geçerek eli kontrol ettiğini görürüz. Bilekte şişlik, bilek ekleminin çevresinde meydana gelir ve sinirsel, mekanik veya damar şişmesine bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Ganglion Kisti

Ganglion kisti, bilekte şişlik oluşumunun başlıca nedenlerinden biridir. Ganglion, biyolojik bir kapsül olup sinir hücrelerinin bir kapsül içinde grup halinde bulunduğu bir yapıdır. Bu oluşum, tendon kılıfı içinde veya eklem kapsülü içinde sıvı dolu bir kapsül olarak karşımıza çıkar. Kapsül içindeki sıvı oldukça yoğun olup, tümoral veya yağ dokusu olmayan bir yapıdadır. Genellikle yumuşak yapıda olan ganglion kisti, nadiren biraz sert olabilir.

Ganglion kesesi içinde bulunan sıvı, tendon ve eklem bölümleri içinde bulunan sıvıyla aynı özelliktedir. Bu sıvı zamanla daha da koyulaşarak jel halini alabilir.

Ortopedik Sorunlar

Bilekte meydana gelen ortopedik sorunlar da (kemik kırılması, burkulma vb.) bilek şişmesine neden olabilir. Bu tür durumlar genellikle tıbbi tedavi gerektirir.

Ödem

Bilekte şişliğin başka bir nedeni ödemdir. Özellikle kadınları daha çok ilgilendiren bir durum olan ödem, bilek şişliklerinin %70'inin kadınlarda oluştuğunu göstermektedir. Bu durum, kadınlarda ödem yapan etkenlerin fazlalığından kaynaklanır. Özel günler, gebelik ve ilerleyen yaş, tuz kullanımının yüksekliği, uzun süre ellerin hareketsiz kalması, geçmişte yaşanan kazalar veya ameliyatlar, özellikle kortizonlu ilaçlar gibi birçok etken bilekte şişliğe yol açabilir.

Bilekte Şişlik Nasıl Tedavi Edilir?

Sıcak kompres uygulaması, bilekte şişliğin tedavisinde yaygın bir yöntemdir. Bu uygulama, kist veya diğer oluşumların dağılarak şişliğin inmesini sağlar. Ayrıca sıcak çay poşetlerinin şişlik üzerine bastırılması da etkili bir yöntemdir.

Zencefil, kist ve ödem oluşumunu yok etmek için kullanılabilir. Zencefilin ağrı giderici etkisi, özellikle ağrılı şişliklerin ağrısını azaltırken şişliğin inmesini sağlar. Gün içinde birkaç bardak zencefil çayı içmek bu konuda yardımcı olabilir.

Bir başka bitkisel çözüm ise zerdeçaldır. Gün içinde aç karna içeceğiniz bir kupa zerdeçal çayı sizi şişliklerden kurtarabilir.

  • Ganglion kisti
  • Ortopedik sorunlar
  • Ödem

Bilekte şişlik, farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir ve uygun tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınabilir. Ancak sürekli ve şiddetli şişlik durumlarında mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Bilek Burkulması Şişlik Nedenleri?

Bilek Burkulması Şişlik Nedenleri?

Güncel

Göz Kenarında Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Göz Kenarında Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Diş Eti Şişliği Belirtileri ve Tedavisi

Diş Eti Şişliği Belirtileri ve Tedavisi