Göbekte Şişlik Belirtileri ve Tedavisi
26 Haziran 2024

Göbekte Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Göbekte Şişlik

Göbekte şişlik, yaygın olarak karşılaşılan bir şikayettir. Genellikle bağırsak problemleri nedeniyle göbek bölgesinde şişme meydana gelir ve bu durum kabızlık nedeniyle daha da artabilir. Sindirimin tam olarak gerçekleşmemesi, tıkanma gibi durumlara yol açabilir. Göbekte şişlik yaşayan bireylerin, şişliğin hangi dönemde arttığını, yemekten önce mi yoksa sonra mı olduğunu gözlemlemeleri önemlidir. Geçmeyen şişliklerde zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Böylece şişliğin altında yatan sebep araştırılabilir ve gerekli tetkikler yapılabilir.

Göbekte şişlik, kilo problemlerine de yol açabilir. Bağırsak hareketsizliği nedeniyle vücuda alınan gıdaların sindirilememesi kilo artışına neden olabilir. Bu süreçte hastada, göbek bölgesinde balon varmış gibi veya patlayacakmış gibi bir şişkinlik hissi oluşur.

Göbekte Şişlik Neden Olur?

  • Şişliğin derecesi son derece önemlidir. Kişinin yanlış beslenmesi, bu bölgede şişliğin artmasına neden olabilir.
  • Bağırsak hareketsizliği, mide hazımsızlığı, yemek yerken yutulan hava göbekte şişliğin artmasına yol açar.
  • Sakız çiğneme sırasında yutulan hava da şişliği artırır.
  • Bağırsak hareketsizliği nedeniyle gaz oluşumunda artış meydana gelir ve göbek şişliği artar.
  • Bağırsak florasının işlevini yerine getirmemesi durumunda, gazlı besinlerin fazla tüketilmesi şişliği tetikler.
  • Göbekte hassasiyete neden olabilir. Özellikle baklagil ve tam tahıllı ürünlerin fazla tüketilmesi, kara lahana, marul gibi sebzelerin tüketilmesi halinde şişlik dayanılmaz hale gelebilir.

Göbekte Şişlik Tedavisi ve Uygulanması Gerekenler

Göbekte şişlik tedavisi için öncelikle doktor kontrolü gereklidir. Bu süreçte bağırsak ve mide problemleri incelenir ve gerekli tedaviler uygulanır. Bağırsak florasının düzeltilmesi için antibiyotik tedavisi verilebilir. Gaz nedeniyle oluşan problemlerde hastanın beslenme düzenine dikkat etmesi önemlidir. Göbekte şişlik yaşayan hastaların beslenme düzenlerini değiştirmeleri gerekmektedir. Tüketilen yiyecekler arasında soğan, kırmızı erik, elma, kuşkonmaz, enginar, karnabahar, lahana, brokoli, kuru fasulye gibi ürünlerden kaçınılmalıdır. Mide dolgunluğu hissi yaratan aşırı yağlı gıdaların tüketilmemesi önemlidir.

Nane çayı içilmesi, mide ve bağırsakların rahatlamasına yardımcı olabilir. Aşırı yemek yemeden dolayı meydana gelen şişliklerin giderilmesi için günlük 3 ana öğün ve 3 ara öğün şeklinde beslenmek gereklidir. Hastanın multivitamin alması, aloe vera suyu kullanması şişliği azaltabilir. Şişlik bulunan bölgeye saat yönünde masaj yapılması faydalıdır. Uyku düzenine dikkat edilmesi, günlük yarım saat yürüyüş yapılması ve egzersizler ile bu bölgedeki şişkinlik azaltılabilir. Bol sıvı tüketilmesi, bağırsak hareketlerini kolaylaştırarak kabızlık problemini giderebilir ve göbekte şişlik sorununu azaltabilir. Bu nedenle su, komposto ve doğal meyve suları tüketilmelidir. Göbek şişliğine bağlı ağrıların giderilmesi için hastaya ağrı kesici ilaçlar verilebilir. Ayrıca mideyi rahatlatıcı ilaçlar ile mide problemleri de tedavi edilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yüzdeki Şişlik Nasıl İner?

Yüzdeki Şişlik Nasıl İner?

Kulak Önünde Şişlik Nedenleri?

Kulak Önünde Şişlik Nedenleri?

Kuyruk Sokumu Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Kuyruk Sokumu Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Gırtlakta Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Gırtlakta Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Mide Şişliğine Ne İyi Gelir?

Mide Şişliğine Ne İyi Gelir?

Güncel

Ensede Şişlik Nedenleri?

Ensede Şişlik Nedenleri?

Güncel

Kafada Sivilce Gibi Şişlik Nedenleri?

Kafada Sivilce Gibi Şişlik Nedenleri?

Güncel

Yumurtalıkta Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Yumurtalıkta Şişlik Belirtileri ve Tedavisi