Gırtlakta Şişlik Belirtileri ve Tedavisi
22 Haziran 2024

Gırtlakta Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Gırtlakta Şişlik

Gırtlakta şişlik, genellikle bölgenin iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir sağlık problemidir. Enfeksiyon varlığında, gırtlağın her iki yanında bulunan bezlerde 2-3 kat daha fazla şişkinlik oluşabilir. Gırtlakta şişme olduğunda nefes alıp vermede zorlanma, gırtlakta yanma hissi veya yara varmış gibi bir his oluşabilir. Gırtlakta şişkinlik oluşturabilen bazı sağlık sorunları bulunmaktadır ve bu sorunlar evde uygulanabilecek tedavi yöntemleri ile kontrol edilebilir. Ancak bazı durumlar daha ciddi sağlık problemlerine işaret edebilir ve bu durumda bir uzman doktorun tavsiyesi alınmalıdır.

Gırtlakta Şişlik Nedenleri

Bakteri Kaynaklı Gırtlak Enfeksiyonu

Gırtlakta, yemek borusu ve solunum borusunun çevresinde bakteri oranı artabilir. Artan bakteriler enfeksiyona neden olabilir. Gırtlakta şişliğe neden olabilen bakteriler arasında en sık rastlanan tür streptokok bakterisidir. Bu durum soğuk algınlığına benzeyen belirtiler gösterebilir.

Bademcik Enfeksiyonu

Bademciklerin bakteriler nedeniyle enfeksiyon kapması gırtlakta şişlik yapabilir. Bu durumda enfeksiyon olasılığı yüksektir.

Guatr Hastalığı

Guatr, tiroit bezinde şişme olarak tanımlanır. İyot alımının normalden az veya fazla olması durumunda görülür. Gebelik veya ergenlik döneminde oluşan hormon değişiklikleri de guatr sorununa neden olabilir. Ayrıca, immün sistemini etkileyen sağlık sorunları da gırtlakta şişkinliğe yol açabilir.

Alerjik Reaksiyonlar

Tüketilen bazı yiyecek veya içecekler, polenler, hayvan tüyleri, kir ve toz gibi etkenler vücutta alerjiye neden olabilir. Alerjik etkiler gırtlakta şişlik oluşturabilir. Gırtlak dışında dil ve dudaklarda da şişlik meydana gelebilir.

Anafilaksi

Anafilaksi, vücudun belirli yiyecek ve içeceklere karşı verdiği aşırı hassasiyet veya tepkidir. Bu sağlık problemi oldukça ciddi sonuçlara, hatta ölüme bile neden olabilir. Hasta şok yaşadığında aşırı sıcak basması, nefes darlığı, nabız artışı, terleme, bilinç kaybı, deride yanma ve renk değişimi gibi belirtiler görülebilir.

Dilin Şişmesi

Dilde oluşan şişlik, gırtlağa kadar yayılabilir ve bu da gırtlakta şişlik meydana getirebilir.

Horlama

Uyku sırasında nefes yolunda yer alan bazı dokuların gevşemesi sonucu horlama meydana gelir. Horlayan kişilerin çoğunda gırtlakta şişkinlik oluşmaktadır.

Stres

Stresli bir yaşam, gırtlağın şişmesine neden olabilir. Bazı kişilerde stres nedeniyle nefes darlığı oluşabilir. Nefes darlığı, gırtlakta şişme ve göğüste ağrı gibi şikayetlere yol açabilir.

Enfeksiyon Çeşitleri

Bakteri, virüs veya başka hastalık etkenleri farenjit, grip, kabakulak, soğuk algınlığı ve gırtlak kapağı enfeksiyonu gibi durumlar gırtlakta şişlik yapabilir.

Gırtlakta Şişlikte Yapılması Gerekenler

Gırtlakta şişlik durumunda aşağıdaki adımlar izlenebilir:

  • Bol sıvı tüketmek
  • Dinlenmek
  • Sigara ve alkol tüketiminden kaçınmak
  • Sıcak tuzlu su ile gargara yapmak
  • Alerjiye neden olan faktörlerden uzak durmak

Şişlik devam ederse veya şiddetlenirse, bir uzmana başvurulması önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Dizde Şişlik Nedenleri?

Dizde Şişlik Nedenleri?

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Güncel

Kulak Önünde Şişlik Nedenleri?

Kulak Önünde Şişlik Nedenleri?

Güncel

Göz Altı Şişlikleri Belirtileri ve Tedavisi

Göz Altı Şişlikleri Belirtileri ve Tedavisi